Tips

Hoe kunt u een controleren of een dood dier nog vers genoeg is om te prepareren?

  • Als het dier nog warm is, als de oogbollen nog glanzend zijn en/of als er nog huidparasieten over het dier heenlopen, is het dier nog maar kort dood en zal het nog prima te prepareren zijn.(Pas wel op als er teken op het dier zitten want deze kunnen diverse ziekten overbrengen!!)
  • Als de oogbollen van het dier ingevallen en dof zijn maar het dier ruikt nog niet naar bederf is het dier al wat langer dood. U kunt ook even over de buik van het dier wrijven of (heel voorzichtig) aan de veren of haren op de buik trekken. Als de haren of veren niet loslaten, is het dier misschien nog te prepareren.
  • Als het dier wel naar bederf ruikt en de veren of haren laten los op de buik als u erover wrijft, kunt u het dier beter laten liggen. Het is dan eigenlijk niet meer te prepareren.
  • Mocht u twijfelen over de conditie van het gevonden dier, kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met de door u gekozen preparateur.

Hoe kunt u een dood dier het beste bewaren?

Het beste kunt u meteen met het dier naar de door u gekozen preparateur. In de praktijk is dat echter niet altijd haalbaar. Het beste kunt u dan een ruime plastic zak nemen (liefst doorzichtig) en het dier daarin doen. Laat zoveel mogelijk lucht uit de zak lopen en sluit hem dan af. Wees voorzichtig dat u geen veren meeknoopt, want dat levert weer extra werk voor de preparateur op. Bewaar het dier niet in andere materialen zoals aluminiumfolie, magnetronfolie of kranten. Dit sluit niet goed genoeg af waardoor het dier uitdroogt. Dit maakt het prepareren een stuk moeilijker. Plak op de plastic zak een labeltje met daarop de vinddatum en -plaats. Dit is nl. informatie die de preparateur wil weten. Leg het dier daarna in de vriezer.